2016

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου του 2016 ανακαλύφθηκαν στη θέση «Ελληνικά» της αρχαίας Θουρίας σαφή κατάλοιπα αρχαίου θεάτρου.

Η θέση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της δυτικής πλευράς του υψώματος, όπου εξαπλώνεται η αρχαία πόλη της Θουρίας.

Το θέατρο έχει προσανατολισμό προς τα δυτικά, με θέα την απέραντη εύφορη πεδιάδα της Μεσσηνίας, γνωστή στην αρχαιότητα ως «Μακαρία» και στο βάθος, προς τα νοτιοδυτικά, τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου, ο οποίος στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Θουριάτης» κόλπος.

Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως τμήμα του ισχυρού αναλημματικού τοίχο του κοίλου του θεάτρου, ο οποίος αποκαλύφθηκε σε μήκος 12,30μ. και σε ύψος σχεδόν 4μ.

Ο τοίχος με κατεύθυνση από Β προς Ν, είναι κτισμένος με μεγάλη επιμέλεια από ορθογώνιες λιθοπλίνθους κατά το ισοδομικό σύστημα και ενισχύεται από εγκάρσιες αντηρίδες, που βρίσκονται σε κανονικές αποστάσεις μεταξύ τους.

(ΕΙΚ. 7879).

Παράλληλα προς τον αναλημματικό τοίχο και για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αναλήμματος του θεάτρου, αποκαλύφθηκε άριστα διατηρημένος ο διπλός ισοδομικός τοίχος της αριστερής παρόδου, μήκους: 18,35μ., πλάτους 1,25μ. και μέγιστου σωζόμενου ύψους 3μ. . Κάθετες αντηρίδες κτισμένες εσωτερικά και εξωτερικά και αυτού του τοίχου, εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη στατικότητά του (ΕΙΚ. 80).

Ένας ακόμη ισχυρός, άριστα διατηρημένος ισοδομικός τοίχος με αντηρίδες, είναι κατασκευασμένος σε απόσταση 1,70μ. παράλληλα του προηγούμενου και έχει αποκαλυφθεί σε μήκος: 19,20μ., πλάτος: 0,45μ. και ύψος: 2,70μ.. (ΕΙΚ. 81).

Στο λοξότμητο άκρο του τοίχου της παρόδου του θεάτρου εφάπτεται μεγαλοπρεπές ορθογώνιο βάθρο που προφανώς στήριζε αγάλματα ή επιγραφές.

Αποκαλύφθηκε επίσης ένα σημαντικό τμήμα της κυκλικής ορχήστρας του θεάτρου σε μήκος: 5,45μ. και πλάτος 3,14μ. (ΕΙΚ.82).

Η πρώτη σειρά των λίθινων εδωλίων του κοίλου βρέθηκε στη θέση της (μέσες διαστάσεις εκάστου εδωλίου: μήκος: 1,54μ. πλάτος: 0,35μ. ύψος: 0,40μ.) καθώς και η μια βαθμίδα της κλίμακας, που οδηγεί στις κερκίδες του θεάτρου.

Μπροστά στα εδώλια υπάρχει άριστα διατηρημένος ο διάδρομος για την κίνηση των θεατών περιμετρικά της ορχήστρας.

Ο διάδρομος είναι κατασκευασμένος από μεγάλες ορθογώνιες λιθόπλακες άψογα συναρμολογημένες μεταξύ τους.

Ένας μεγάλος ορθογώνιος αγωγός απορροής των ομβρίων υδάτων, περιτρέχει την ορχήστρα.

Ο αγωγός είναι λίθινος ανοιχτός, διατηρείται σε άριστη κατάσταση ενώ στη θέση της βρέθηκε μια καλυπτήρια πλάκα , που είχε ως προορισμό να διευκολύνει την κίνηση των θεατών πάνω από αυτόν.

Στην κοιλότητα πίσω από τα σωζόμενα in situ εδώλια, ήλθε στο φως μεγάλος αριθμός πεσμένων λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και τμημάτων εδωλίων, που προέρχονται από τις κατεστραμμένες κερκίδες του θεάτρου στο σημείο αυτό.

Το θέατρο είναι κατασκευασμένο από υπόλευκο ψαμμιτικό ασβεστόλιθο (πωρόλιθος) και χρονολογείται κατά μια πρώτη εκτίμηση στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

Το αρχαίο θέατρο της Θουρίας ήταν άγνωστο έως σήμερα και η ανακάλυψή του αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την αρχαία ιστορία της Μεσσηνίας αλλά και σημαντικό νέο κεφάλαιο στην επιστήμη της αρχαιολογίας. 

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΕΙΚ. 78: Όψη του βόρειου αναλήμματος (αριστερής παρόδου) του θεάτρου από Δ

ΕΙΚ. 79: Όψη του βόρειου αναλήμματος (αριστερής παρόδου) του θεάτρου από Δ

ΕΙΚ. 80: Άποψη του αναλήμματος από Ν

ΕΙΚ. 81: Κάτοψη των παράλληλων αναλημματικών τοίχων. Άποψη από Α

ΕΙΚ. 82: Άποψη της ορχήστρας από Ν

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.