Κατά το έτος 2020 η ανασκαφική έρευνα στο αρχαίο θέατρο της Θουρίας, έφερε στο φως ολόκληρο τον χώρο της σκηνοθήκης, εσωτερικών διαστάσεων: 21,50 Χ 7,80μ. (ΕΙΚ. 1).
Στο δάπεδο της σκηνοθήκης σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης οι τρεις λίθινες αύλακες της κινητής σκηνής του θεάτρου (ΕΙΚ. 2).
Την βόρεια στενή πλευρά της σκηνοθήκης καταλαμβάνει ένα μεταγενέστερο λιθόστρωτο δάπεδο κατασκευασμένο από ορθογώνιους πλακοειδείς λίθους σε β΄ χρήση (διαστάσεων 6,50 Χ 2,50μ.) (ΕΙΚ. 3). Η πλακόστρωτη κατασκευή συνδέεται προφανώς με τη μεταγενέστερη (βυζαντινών χρόνων) χρήση κατά την οποία δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό της σκηνοθήκης τέσσερις χώροι κατοικίας ή αποθηκών, με την ανέγερση εγκάρσιων διαχωριστικών τοίχων κατασκευασμένων από αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.
Μετά την πλήρη αποκάλυψη των λίθινων αυλάκων διαπιστώθηκε ότι το συνολικό μήκος τους, που καταλαμβάνει όλη την έκταση της σκηνής και της σκηνοθήκης είναι 48μ. (ΕΙΚ. 4 Αεροφωτογραφία).
Στα νοτιοδυτικά της σκηνής του θεάτρου, αποκαλύφθηκε κυκλικό πηγάδι με λιθόκτιστο στόμιο (διαμ. 2,20μ. βάθος 4,50μ.), στο οποίο κατέληγαν τα όμβρια ύδατα του αποχετευτικού αγωγού της ορχήστρας, μέσω ενός λίθινου λαξευτού αύλακα (ΕΙΚ. 5).
Η έρευνα στο βόρειο και το νότιο κατώτερο άκρο του κοίλου, έφερε στο φως πολλά τμήματα λίθινων εδωλίων, ορισμένα από τα οποία ήταν ακέραια, αλλά μετακινημένα στους ύστερους χρόνους από την αρχική τους θέση (ΕΙΚ. 6).
Κατά τις δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές που διενεργήθηκαν σε όμορο αγρόκτημα προς Ν – ΝΔ του αρχαίου θεάτρου αποκαλύφθηκε σε βάθος περίπου 0,50μ. από την επιφάνεια του εδάφους, τμήμα μεγάλου δημόσιου οικοδομήματος κατεύθυνσης Β-Ν, επιμελώς κατασκευασμένου από μεγάλες λιθοπλίνθους σε ισοδομική τοιχοποιία, με ιδιαίτερα επιμελημένη πρόσοψη.
Η ανασκαφική έρευνα σε άλλο σημείο του ίδιου αγροκτήματος έφερε στο φως τα ερείπια λουτρικού συγκροτήματος ρωμαϊκών – υστερορωμαϊκών χρόνων σωζόμενα σε μεγάλο ύψος (ΕΙΚ. 7).
Αρχαίο λατομείο. Θέση «Πριονιστά»
Για πρώτη φορά έγινε συστηματικός καθαρισμός σε έκταση 20 τ.μ. περίπου, στο εξαιρετικά εκτεταμένο αρχαίο λατομείο πωρολίθου από το οποίο προέρχεται το οικοδομικό υλικό των μνημείων της αρχαίας Θουρίας. Το λατομείο βρίσκεται στις πλαγιές υψώματος, το οποίο απέχει περίπου 1-1,5 χλμ. βορείως της αρχαίας πόλης, με την οποία συνδεόταν στην αρχαιότητα μέσω αμαξιτού δρόμου. Τα ίχνη του δρόμου αυτού έχουν εντοπιστεί σε πολλά σημεία της αρχαίας πόλης, όπου στο φυσικό πέτρωμα της περιοχής διακρίνονται οι αρματοτροχιές των αμαξών. Η έρευνα στο λατομείο αποκάλυψε το βαθμιδωτό μέτωπο εξόρυξης των λίθων (ύψους 3,80μ.), καθώς και τα ίχνη της λατόμευσης (ΕΙΚ.8).
Δρ. Ξένη Αραπογιάννη
Μάρτιος 2021